Przysmaki kuchni regionalnej na Suwalszczyźnie

W bardzo wielu miejscach na Suwalszczyźnie można zjeść przysmaki wyrabiane z własnych produktów według tradycyjnych przepisów. Należą do nich typowe dla pogranicza polsko-litewskiego kartacze (ciasto z ziemniaków gotowane z farszem z mięsa), kiszka ziemniaczana, tradycyjne placki ziemniaczane, soczewiaki,  liczne dania rybne np.(lin w śmietanie, pieczony pstrąg, węgorz na zimno, sielawa).

W sezonie letnim warto spróbować pierogów z czarnych jagód lub będąc na spływie kajakowym koniecznie trzeba spróbować  jagodzianek serwowanych na pomostach przez miejscowe gospodynie. Dużą popularnością oraz wykwintnym smakiem cieszy się zupa z kurek. W wielu domach gospodynie wypiekają swój chleb na naturalnym zakwasie, pieką babki ziemniaczane – ciasto z dużej ilości ziemniaków z przyprawami), bliny litewskie (placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kwaśną śmietaną), natomiast na słodko gospodynie proponują mrowisko oraz sękacze. Na Suwalszczyźnie jest bardzo wiele restauracji, kawiarni, pubów oraz karczm, które oferują dania suwalskiej kuchni regionalnej w atrakcyjnych cenach (np. Hotel nad Wigrami w Gawrych Rudzie, Gościniec w Krzywym, Gospoda pod Sieją w Starym Folwarku, liczne bary i restauracje w Suwałkach).